Tarihçemiz

İSTANBUL ERKEK BERBERLERİ ESNAF VE SANATKARLAR ODASI

Kanuni Sultan Süleyman döneminden önce berberlerin nerede nasıl çalıştıklarına ilişkin elimizde belge yoktur. Berberler, kahvenin bir keyif maddesi olarak iaçilmeye başlandığını ve kendine özgü mekanları oluşturduğu Kanuni Sultan Süleyman döneminde ortaya çıkmış ve kendilerine kahvehanelerin bir köşesini mekan olarak seçmişlerdir.

Berberlerin piri Selman-ı Pak olarak bilinmektedir. Berberlerin piri olarak kabul edilen Selman-ı Farisi hakkında da kesin bilgiler yoktur. Selman-ı Farisi'nin Fütüvvet ve esnaf lonca’larının gelişmesinde de katkıları olmuş ve berberlerin piri olarak kabul edilmiştir.

Eski berber dükkanlarında “Her seher Besmeleyle açılır, dükkanımız Selman-ı Faris’dir pirimiz, üstadımız” yazılı levhalar bulunurdu.

Berberlerin çalıştıkları yerlerdeki zeminin taş ve tuğla döşenmiş olmasına da özen gösterilirdi. Böylesine bir tedbir, yere düşen kılların süpürülüp temizlenmesinden kaynaklanıyordu.

Tıraş etme yöntemleri ise günümüzdekinden biraz farklı idi. Tıraş dizde yapılırdı. Müşteri peyke oturtulur, berber iki tarafındaki sakal kılını ustura ile kazıyıp aldıktan sonra evvela sol ayağını müşterinin oturduğu peykeye dayar, dizine temiz bir peşkir koyar, müşterinin başını dizine yatırır, sağ tarafını perdah eder, sonra sağ ayağına dayar, başı öbür dizine alır, sol yanağı perdah ederdi.

"Eskiden usta, kalfasının artık berber olduğuna inandığı zaman beline peştamal bağlarmış, bu sistem Yonca devrinden bugünlere gelmiş ve oda olmuş."

Odamız kuruluş tarihi 1921. Bu tarihte ilk oda olarak kurulmuş ama zamanla cemiyete dönüşmüş, sonra da derneğe... En sonunda yeniden Oda olmuş. 1958 yılında o zamanlar kadın ve erkek berberleri bir arada idi. 1965 yılında 507 sayılı yasa çıktığı zaman kadın ve erkek berberleri ayrıldı, kadın berberler Kuaförler Odası'na erkek berberler ise burada kaldı.

1968'den bu yana ilk Başkanımız olan Adil Vardarlı sonra Nihat Kumbaracı, Süleyman Şentürk, Mehmet Yurtar, Celal Akpınar’dır. Bugün ise 2002 yılından beri görevde olan Oda Başkanımız Şükrü Akyüz’dür ve görevini başarıyla sürdürmektedir.

Oda Başkanları : İsmail Hakkı Sun, Abdurrahman Saker, Adil Vardarlı, Nihat Kumbaracı, Musa Fesçi, Süleyman Şentürk, Mehmet Yurter, Celal Akpınar ve son olarak 2002 yılında Şükrü Akyüz Başkanlık görevine gelmiştir.

Odamızın ilk yeri bilindiği kadarıyla Şeref Efendi Sokak Cağaloğlu'ndaydı. Daha sonra 1972'de Pier Loti'ye Sultanahmet'e geçilmiş. 2 yıl sonra ise Vefa'ya taşınmış. 1985 yılın da Aksaray'daki Çakırağa Cami Sokak zemin ve üst kat olmak üzere buraya taşınmış. En son olarak 2004 yılında da şu an ki merkezimiz olan Cerrahpaşa Caddesi Aksaray merkezine taşınıldı ve hala üyelerimize burada hizmet verilmektedir. Üyelerimizin gidiş ve gelişlerinde kolaylık sağlayabilmek için Üsküdar ve Bahçelievler'de birer şubemiz bulunmaktadır.